Stagebureau Baas – voor stagiairs en door stagiairs

Eind 2021 is het stagebureau binnen Baas in het leven geroepen. Manager HR Krista van Wageningen legt uit waarom: “Een ideale manier om jong talent aan ons te binden nog voor zij afgestudeerd zijn en studenten de mogelijkheid te bieden om te leren binnen onze organisatie”.

“Jong talent zo vroeg mogelijk interesseren voor onze organisatie”, dat is volgens Krista een belangrijk doel van het stagebureau van Baas. “Via een stage of een afstudeeropdracht kunnen zij al tijdens hun studie kennismaken met ons. Maar het is wederzijds: zij bieden een frisse blik op ons werk en brengen nieuwe ideeën de organisatie in.”
Baas vindt het ook belangrijk een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van het onderwijs in ons land. “Wij hebben een verantwoordelijkheid om onderwijs en bedrijfsleven met elkaar te verbinden en studenten in contact te brengen met ervaren mensen zodat zij hetgeen ze in de opleiding leren in de praktijk kunnen brengen.”

Stages voor elke functie binnen Baas
Er zijn stages voor elk onderwijsniveau binnen Baas – van mbo 2/3/4 tot hbo en wo. Alle functiegroepen komen terug; van engineering, logistiek tot aan HR en van middenkader infra tot informatiebeheer. Dat was nadrukkelijk het idee achter het bureau: “Er zijn veel werkzaamheden die zich goed lenen voor een stage. Het is de ideale manier om alvast kennis te maken met de praktijk van je opleiding en bij ons een plek te vinden waar je je thuis voelt. Ons stagebureau is in 2021 opgezet door Laura Baas, die als stagiair werkte op onze HR-afdeling. Wij weten nu waar wij behoefte aan hebben, wat opleidingen bieden en op welke manier we stagiairs kunnen aantrekken.”

Elk half jaar een nieuwe lichting stagiairs
Inmiddels werken nu acht stagiairs bij Baas. “Zes zijn in januari en februari 2022 gestart. Hierna start elk half jaar een nieuwe groep stagiairs en wordt het aantal stagiaires steeds groter. De begeleiding van die trajecten hebben we opgezet als HR-stage. Dat maakt ons stagebureau in mijn ogen uniek: het is vóór stagiairs en dóór stagiairs.” Op dit moment coördineert een nieuwe HR-stagiair, Marleen Brandhorst, het stagebureau.

Marleen Brandhorst
Meewerkstage Human Resource Management

“Ik zit in het tweede jaar van mijn opleiding Human Resource Management en volg een meewerkstage op de HR-afdeling van Baas. Ik ben verantwoordelijk voor het stagebureau. Dat is heel leerzaam want ik hou mij bezig met de werving en selectie van stagiairs én heb veel contact met alle afdelingen. Ik moet die snel leren kennen zodat ik precies weet welke stagiairs zij zoeken zodat we goed kunnen werven. Ik leer het bedrijf dus supersnel kennen.

Het stagebureau zit echt goed in elkaar: er is een duidelijk stappenplan voor het zoeken en werven van stagiairs. Dat maakt het werk voor mij makkelijk. Ik zet vacatures uit, zit bij de eerste selectie en bij de gesprekken met managers. Dit is mijn eerste praktijkervaring en het is ontzettend leerzaam. Baas is een fijn bedrijf om stage bij te lopen en met de stages binden ze ook starters aan zich: als je tijdens je stage een positieve ervaring hebt, blijft het bedrijf plakken in je hoofd.”

Jong talent binnenhalen is belangrijk, zegt Krista. “De arbeidsmarkt is krap en bedrijven vissen in dezelfde vijver. Dus is het slim studenten zo vroeg mogelijk enthousiast te maken voor je bedrijf. Op je stageplek vallen de puzzelstukjes op hun plek en zie je hoe je je studie kunt toepassen in je werk. Daarnaast ontdek je tijdens je stage of een bedrijf bij je past. Zo word je enthousiast voor het vak én voor het bedrijf. En dat levert ons medewerkers op die een sterke binding hebben met Baas.”

Veelzijdig bedrijf voor huidige en nieuwe medewerkers
Baas is erkend leerbedrijf, heeft professionele stagebegeleiders en heeft het stagebeleid nu structureel ingericht. “Dat maakt ons enorm interessant voor studenten. Zeker omdat we daarnaast nog veel meer doen om jong talent aan ons te binden. Zo hebben we jaarlijks een grote groep van zo’n 55 monteurs in opleiding via de beroepsbegeleidende leerweg. Dat is vier dagen werken en één dag leren. Het maakt ons een veelzijdig bedrijf, niet alleen voor de huidige collega’s maar ook voor onze toekomstige medewerkers.”

Laura van der Gaag
Afstudeerstage Human Resource Management

“Ik maak een plan voor duurzame inzetbaarheid: hoe zorg je dat de medewerkers vitaal, gezond en met plezier blijven werken bij Baas. Ik had al twee stages gelopen voor ik hier terecht kwam. Bij een jeugdzorginstelling en bij de Euromast. Ik wilde mijn afstudeerstage echt bij een groter bedrijf doen.

Toen ik solliciteerde had ik contact met Laura, die het stagebureau opgezet heeft. Ik voelde direct een klik en haar ervaringen spraken me aan. Bij Baas is er een open cultuur en iedereen is vriendelijk en behulpzaam. Dit is misschien niet het eerste bedrijf waar je aan denkt voor een HR-stage, maar de afdeling is groot en er zijn veel specialismen aanwezig. Dat maakt het superinteressant. Ik hoop dat mijn plan voor duurzame inzetbaarheid echt ingevoerd wordt. Dan heeft mijn stage ook écht impact op het bedrijf.”

Gerelateerde nieuwsberichten en projecten

Nieuws

‘Geduld moet je wel hebben, als werkplekbegeleider’

Nieuws

Op een gezond en vooral veilig 2023