Opvallend staaltje samenwerking op 14 km lang tracé in Zuidwest-Friesland

Accepteer Advertisement cookies om de inhoud te bekijken.

Tussen Warns en Oudemirdum in Friesland ligt vanaf november 2023 een volledig nieuwe middenspanningsroute. In het dorp Oudemirdum is gelijktijdig ook de water- en gasleiding vervangen. Liefst veertien kilometer lang is het traject, dat in driekwart jaar tijd is aangelegd. In het project werkte Baas samen met Liander en Vitens.

Voor Liander ging het om middenspanning en gasleiding, Vitens haakte bij het project aan om waterleidingen te vervangen en te vernieuwen. Het samenwerkingsverband met twee opdrachtgevers stelde hoge eisen aan het coördinerend vermogen van Baas. Intensief overleg op uitvoerdersniveau zorgde ervoor dat de aanleg over veertien kilometer zonder noemenswaardige problemen is gerealiseerd.

Omgevingsmanagement

Ook heeft Baas uitgebreid geïnvesteerd in omgevingsmanagement. Steeds vaker is de rol van een omgevingsmanager gewenst bij projecten waar mogelijk hinder van werkzaamheden valt te verwachten. In de zuidwestpunt van Friesland was die aandacht voor de omgeving niet meer dan terecht. Op de route liggen onder meer bedrijven en een golfbaan. Ook is dit bosrijke gedeelte van Friesland in de zomer een hotspot voor toerisme met veel wandelaars en fietsers.

Accepteer Advertisement cookies om de inhoud te bekijken.

Pylon-app voor omwonenden

Onderdeel van het omgevingsmanagement was ook het gebruik van de Pylon-app voor het project. Bewoners, bedrijven en andere belanghebbenden konden online volgen waar er werd gewerkt. Omgevingsmanager Bianca Gerssen: ‘Dankzij de goede communicatie bleef weerstand tot een minimum beperkt. Bij hotel-restaurant Jans in Rijs bijvoorbeeld zijn we heel lang voor de deur bezig geweest. Ik zorgde dat er korte lijnen met het hotel waren. Bij oudere bewoners ging je een keer vaker langs. Ik merkte dat mensen die persoonlijke aandacht prettig vonden.

Neem voor meer informatie contact op met omgevingsmanager Bianca Gerssen

Gerelateerde nieuwsberichten en projecten

Nieuws

Een carrièreswitch op je 52ste: ‘Mijn eerste klus was vooral kijken’

Nieuws

Samenwerkingsovereenkomst EV-Ready en Siemens Nederland