Onthulling eerste laadpaal in Gemeente Súdwest-Fryslân

Het begon in september 2020, met het uitschrijven van een concessie door de Gemeente Súdwest-Fryslân voor het plaatsen van 500 openbare laadpalen in de komende 10 jaar. Daarop besluiten Baas B.V., De Meterkast B.V. en Resolutions U.A. de krachten te bundelen en schrijven gezamenlijk in op de concessie. De Gemeente is enthousiast over het voorstel van de drie partijen en zij winnen de concessie. Dit resulteert in de oprichting van Laadkracht B.V. Samen zijn de drie partijen specialist in het coördineren, leveren, plaatsen, aansluiten en exploiteren van laadoplossingen. Het ontzorgen van de eindgebruiker staat voorop. Laadkracht is vooruitstrevend op het gebied van laadoplossingen en innovatie en draagt zo haar steentje bij aan de energietransitie.  

Onthulling eerste laadpaal
Op vrijdag 23 april jl. onthulden wethouder Mark de Man en Jacob de Graaf, financieel directeur van Baas B.V., de eerste laadpaal in Sperkhem. Wethouder De Man: “Ik ben heel blij met deze samenwerking. Waar de andere Friese gemeenten nog in de verkenningsfase zitten, plaatsen wij al de eerste palen. Zo kunnen we onze inwoners vanaf nu echt stimuleren om elektrisch te gaan rijden.”

“Het kan nu snel gaan”, zegt De Graaf. “Wij regelen alles zelf: we plaatsen de laadpaal en sluiten deze op het energienet aan. Hierdoor zijn we een stuk sneller dan andere bedrijven.” Als de locatie geschikt is, kan de laadpaal binnen 6 tot 10 weken geplaatst worden.

100% duurzame, lokale energie
Duurzame energie is onlosmakelijk verbonden met elektrisch rijden. Daarom wordt uitsluitend gebruikgemaakt van 100% duurzame, in Súdwest-Fryslân opgewekte stroom. Voor de lokale opwek van groene stroom werkt Laadkracht samen met onder andere Energie VanOns, Ús Koöperaasje en dorpscoöperaties zoals Koudum en Gaasterland. Coöperaties zijn welkom om zich aan te sluiten. Voor het stimuleren van het rijden in elektrische (deel)auto’s heeft Laadkracht de ambitie om samen te werken met coöperatieve initiatieven zoals Mobiliteit Samen, Mobiliteit VanOns, De Coöperatieve Laadpaal en leden van lokale energie coöperaties (EV-rijders).

Uniek ontwerp van de laadpaal
Speciaal voor de gemeente heeft Laadkracht een passende laadpaal ontworpen. De laadpaal is geïnspireerd op een meerpaal en symboliseert de grote affiniteit met watersport in de gemeente. Naast het grote aantal boten, kunnen nu ook de elektrische auto’s aanmeren aan de nieuwe laadpalen.

Laadpaal aanvragen
Mensen die belangstelling hebben voor een openbare laadpaal kunnen deze aanvragen via 
www.regelmijnlaadpaal.com. Dit is gratis. “De behoefte is groot. We zijn vandaag officieel begonnen, maar de afgelopen tijd kregen we al 70 aanvragen”, zegt De Man.

Gerelateerde nieuwsberichten en projecten

Nieuws

Een carrièreswitch op je 52ste: ‘Mijn eerste klus was vooral kijken’

Nieuws

Samenwerkingsovereenkomst EV-Ready en Siemens Nederland