Jong talent brengt nieuwe energie

Al jaren haalt Baas jong talent binnen via een uitgebreid traineeprogramma. In maximaal twee jaar tijd leren trainees alle onderdelen en disciplines van het bedrijf kennen en werken ze aan regionale en landelijke projecten. Bijzonder aan het programma is dat de trainees zelf medeverantwoordelijk zijn voor de invulling ervan. Henk-Jan Ros, HR-adviseur en traineecoördinator bij Baas, ziet dat de nieuwelingen enthousiast en leergierig zijn: “Dat houdt het bedrijf ook scherp.”

Vorig jaar werd Henk-Jan coördinator van het traineeship. Een taak die hij naast zijn werk als HR-adviseur voor de regio Infra Midden doet. “Ik vind het prachtig om jong talent te begeleiden en te coachen. De trainees krijgen volop kansen om zichzelf te ontwikkelen en te ontdekken wat het beste bij hen past.”

Landelijk en regionaal

De kracht van het traineeship bij Baas is de combinatie tussen werken op een van onze kantoren en werken aan een landelijk project met een aantal mede-trainees met impact op het bedrijf. Zo zorgen we ervoor dat onze trainees een brede focus krijgen, niet alleen in de eigen regio, maar ook Baas-breed. Die opzet sluit goed aan bij mensen die net van school komen of maximaal een jaar werkervaring hebben. Vaak weten zij nog niet zeker hoe ze hun carrière willen inrichten. Henk-Jan: “Ik word blij als een kandidaat zegt: ‘Ik weet nog niet wat ik wil worden.’ Wij laten in twee jaar tijd alle facetten van het bedrijf zien, van uitvoering tot projectleiding en engineering. Daarmee kunnen onze trainees zich een goed beeld vormen van wat hun studie in de praktijk biedt. Als ze daarna in een leidinggevende rol instromen bijvoorbeeld, hebben ze ook veel ervaring op de werkvloer. Ook doen we aan teamontwikkeling binnen de traineegroep en organiseren de trainees iedere maand een bijeenkomst met steeds een ander thema. Hierbij staat leren van en met elkaar centraal.

Joep Dreier Gligoor
Trainee

“Het mooie vind ik dat je niet continu met hetzelfde bezig bent. Je ziet veel kanten van het bedrijf en je kan meewerken aan landelijk project. Doordat we als trainees samenwerken zie je het bedrijf ook door de ogen van de andere trainees. Je leert van elkaar en dat maakt je een veelzijdiger medewerker. Bovendien leer ik beter wat ik zelf leuk vind. Ik ontdek wat bij me past en waarin ik excelleer.”

 

Meehelpen samenstellen

Het traineeprogramma van Baas richt zich naast vakinhoudelijke kennis en ervaring ook op persoonlijke ontwikkeling. “We laten trainees altijd een klein beetje zwemmen in het begin”, legt Henk-Jan uit. “Leer van je fouten, dat werkt vaak goed. En we begeleiden elke trainee met coaching door de HR-adviseurs en evaluaties met de (regio)directie. Uitgangspunt is dat je zelf meehelpt jouw programma samen te stellen. Als jij iets graag wilt doen of wilt oppakken, ga vooral je gang! Het is de bedoeling dat je zelf ontdekt wat het beste bij jou past. Dan mag je ook best het heft in eigen hand nemen.”

Frisse nieuwe visies

De eigen verantwoordelijkheid maakt het traject populair. “We krijgen veel reacties. En dat komt omdat we juist géén vast draaiboek hebben en we maatwerk leveren voor elke trainee.”

Henk-Jan is blij met de populariteit van het traineeprogramma: “De arbeidsmarkt is krap. Je moet opvallen en zelf talent opleiden en ontwikkelen. Daar is dit programma ideaal voor. Op school leer je een vak, in de praktijk kleur je dat vak in. En het bedrijf haalt zo frisse nieuwe visies en nieuwe vaardigheden binnen.”

Baas krijgt zo nieuwe energie van een groep nieuwe medewerkers. “De trainees zijn gemotiveerd en leergierig”, stelt Henk-Jan tot slot. “Zij brengen een drive die collega’s ook scherp houdt.”

“Mijn eerste ervaringen zijn goed. Ik werk aan onderwerpen waarbij Baas hulp nodig heeft. Hierbij probeer ik nieuwe inzichten te geven om hiermee mogelijk verbeteringen aan te brengen. We krijgen veel vrijheid en kunnen ons eigen traineeprogramma helpen samenstellen. Niet iedereen vindt dat fijn, maar ik vind het wel een mooie uitdaging. Het traineeship laat me ontdekken welke mogelijkheden ik heb in de organisatie. Zo hoop ik na afloop van het traject een beter beeld te hebben van welke werkzaamheden bij mij passen.”

Emma de Haan, trainee

Heb jij interesse in het traineeship van Baas?

Kijk op werkenbijbaas.nl/traineeship voor meer informatie, de arbeidsvoorwaarden en contactmogelijkheden.

Gerelateerde nieuwsberichten en projecten

Nieuws

‘Geduld moet je wel hebben, als werkplekbegeleider’

Nieuws

Op een gezond en vooral veilig 2023