‘Ik vind het belangrijk om een luisterend oor te bieden’

Senior uitvoerder mag hij zich noemen, en óf Piet Jager senior is: ‘Ik ben in september 62 jaar geworden.’ En geruststellend erachteraan: ‘Maar ik vóel me nog 40 hoor!’ Z’n schat aan ervaring houdt Piet niet voor zichzelf. Heel wat ‘jonge gasten’ heeft hij al begeleid in zijn loopbaan, waarvan al bijna 23 jaar bij Baas.

Z’n aandacht moest Piet onlangs verdelen over drie projecten: die in Heerenveen, in Wijckel en in Sint-Nicolaasga. ‘Ik ben weinig op de zaak, als uitvoerder ben je meestal buiten.’

‘Ik ben begonnen als grondwerker, heb me opgewerkt tot monteur gas, water en stroom en ben in de uitvoering terecht gekomen. Ik ben een keer door mijn werkgever uitgeleend aan Baas. Daar waren ze gecharmeerd van mij: of ik niet bij hen wilde komen werken in de uitvoering.’ Behalve Senior Uitvoerder is hij er ook om jong talent bij Baas wegwijs te maken, als onderdeel van het interne project ‘Geef het door’. ‘Ik vind het gewoon leuk. Ik heb nu weer een kraanmachinist en een grondwerker erbij. Die jongens hoef je over het werk niets meer te vertellen.  Het gaat ook om andere zaken. Hoe lees je een tekening bijvoorbeeld? We hebben tegenwoordig allemaal digitale communicatiemiddelen. We zijn nu bezig met GRIP, dat is een soort digitale projectmap. Je krijgt bijvoorbeeld digitaal de informatie waar kabels en leidingen in de grond liggen. Dat zie je dan op je tablet. Dat probeer je dan helder te maken voor die jongens.’

‘Veel veranderd ten opzichte van vroeger’

Op z’n 62e mag hij dan senior zijn, digibeet is Piet bepaald niet. ‘Ik ben erin gegroeid, het is voor mij geen probleem. Tegenwoordig heb je overal wel een programma voor. Bijvoorbeeld voor de registratie van je uren. Of om de productie in te vullen, dat is voor Baas ook heel belangrijk. Ach, er is heel veel veranderd ten opzichte van vroeger. En niet alles is beter hè.’

Hij leert jonge medewerkers het vak. Maar leert Piet ook van z’n collega’s die twee generaties jonger zijn? Hij knikt. ‘Absoluut. Bijvoorbeeld hoe ze dingen oppakken. Ik had het pas nog met die kraanmachinist. Die moest een sleuf graven in een bepaalde volgorde. Zegt-ie: maar als ik het nou precies andersom doe, dan staat de giek van m’n kraan meteen in de goeie stand. Hé, denk ik dan, zo had ik het nog niet bekeken.’

Luisterend oor bieden

En nieuwkomers begeleiden gaat niet alleen maar over het werk, weet Piet inmiddels. Op vaderlijke toon: ‘Die jonge gasten hebben weleens problemen in de privésfeer. Dan heb je het daar ook over.Een luisterend oor bieden, dat is het. Ik merk dat ze dat fijn vinden. Het contact hoeft niet altijd over het werk te gaan. Het kan ook weleens gaan over wat je in het weekend hebt gedaan. Of over voetbal, noem maar op.’

De jeugd van tegenwoordig

En de mentaliteit van ‘de jeugd van tegenwoordig’, kan Piet daar nog steeds mee overweg? ‘Tuurlijk. Maar ze zijn allemaal niet zo gek als ik.  Ik ben thuis altijd op zaterdag al met de voorbereiding voor de volgende week bezig. Ik voel me daar goed bij, die paar uurtjes achter de laptop. Dan begin je de nieuwe week weer schoon en fris.’

Wil je ook werken bij Baas? Kijk voor onze vacatures op werkenbijbaas.nl

Gerelateerde nieuwsberichten en projecten

Nieuws

Een carrièreswitch op je 52ste: ‘Mijn eerste klus was vooral kijken’

Nieuws

Samenwerkingsovereenkomst EV-Ready en Siemens Nederland