De kracht van goede samenwerking

Onlangs wonnen we twee belangrijke aanbestedingen. Langdurige contracten waar heel veel werk in zit. Deze contracten zijn van grote omvang, zo groot zelfs dat we ze nooit in ons eentje kunnen behappen. Daarom werken we samen. Samen met collega-aannemers. Weliswaar niet uniek in de branche, maar in de huidige tijd met het huidige grote aanbod van werk, hard nodig als nooit tevoren. We zijn uit de tredmolen gestapt van op eigen kracht beginnen en onderweg bijschakelen met inzet van andere marktpartijen. Neem je je opdrachtgevers en jezelf serieus, dan sla je op voorhand samen met branchegenoten de handen ineen en doen we het vanaf het startschot samen.

De schaalvergroting waar onze opdrachtgevers om vragen, maakt deze stap nodig. Natuurlijk geeft dat uitdagingen. Verschillende bloedgroepen en culturen komen samen. Dan moet je bij de start al goede afspraken maken. Maar we geven onze opdrachtgevers zo wel het signaal dat we hun schaalvergroting serieus nemen. En dat we de garantie geven dat we het werk in het contract ook echt kunnen uitvoeren. Weten we al precies hoe onze samenwerking eruit gaat zien? Op papier vaak wel, maar de praktijk kan weerbarstig zijn. Sommige dingen zullen anders lopen dan we bedacht hebben, maar dat geeft niet. Want we hebben in de samenwerking vertrouwen naar elkaar uitgesproken.

Over en weer concessies doen
De sleutel tot succes is communicatie. Vertrouw op elkaar en spreek het uit als iets anders gaat dan gedacht, of als er iets gebeurt waar we helemaal niet aan gedacht hadden toen we begonnen. Ik zie het als een avontuur, net als een huwelijk. Ook dat is een verbond dat we op vertrouwen gebaseerd hebben en dat alleen werkt als we blijven praten met elkaar. Als het een keertje wat minder gaat, sta je samen aan de lat om het op te lossen. En een succesvolle samenwerking zit ook in die momenten dat het even spannend wordt. Lossen we het dan op en durven we dan over en weer concessies te doen? Houden we het vertrouwen vast dat we aan het begin uitgesproken hadden? Daar zit de kracht van een goed huwelijk. En daar zit in mijn ogen ook de kracht van een goede samenwerking.

Steviger fundament
Ik ben ervan overtuigd dat deze samenwerkingen the way to go zijn. Het werk kennen we én kunnen we. Voor onze medewerkers in het veld verandert er ook niks. Baas blijft Baas. Wat wel verandert: onze samenwerking legt een steviger fundament onder een succesvolle toekomst. We bieden onze mensen de zekerheid van een volle portefeuille en kansen op persoonlijke ontwikkeling die er anders misschien veel minder zouden zijn. We creëren zo ook ruimte om te blijven investeren en innoveren.

Ik ben er dan ook trots op dat we dit bereikt hebben. Het is een mijlpaal voor ons bedrijf. In het derde kwartaal trekken we er voor het eerst op uit binnen deze nieuwe samenwerking. Maar we gaan eerst genieten van een welverdiende bouwvak. Dan kunnen we fris beginnen aan deze spannende nieuwe fase voor Baas. Geniet van de zomervakantie!

Pieter Elzinga – algemeen directeur Baas

Zie ook: Slimme samenwerkers slaan handen ineen voor het gelijktijdig aansluiten van nutsvoorzieningen

Gerelateerde nieuwsberichten en projecten

Nieuws

Verkeersmanagement nieuwe stijl helpt Baas om bereikbaarheid te waarborgen

Nieuws

Een carrièreswitch op je 52ste: ‘Mijn eerste klus was vooral kijken’