iwell cube

Baas B.V. installatiepartner van iwell

11 mei 2020

Nederland werkt aan verduurzaming. Daarom bouwen we windmolens en leggen we op zoveel mogelijk daken zonnepanelen. Een mooie ontwikkeling, maar het zorgt ook voor uitdagingen. Wind en zon zijn namelijk onvoorspelbare energiebronnen. De wind waait niet altijd even hard en zonnestroom is er alleen als de zon schijnt. Als we geen actie ondernemen, dan gaat over een paar jaar letterlijk het licht uit in Nederland indien we enkel gebruik maken van schone energiebronnen.

Willen we al onze energie halen uit schone, maar onvoorspelbare bronnen als zon en wind, dan moeten we schone energie opslaan op momenten van overvloed. Deze energie gebruiken we op momenten dat er tekort is, zo blijft het energienetwerk in balans. Heel simpel uitgelegd heeft het bedrijf iwell een batterij van ongeveer 250 kg gemaakt, die ze de Cube noemen. Deze Cube kan energie opslaan, die anders terug geleverd zou worden aan het energienet. Doordat energie in de Cube bewaard wordt, zal er uiteindelijk minder energie gevraagd worden van het net. Dit heeft als gevolg dat de hoofdaansluiting minder energie hoeft te leveren, waardoor een lagere aansluitwaarde volstaat, wat op zijn beurt weer zorgt voor lagere netbeheerkosten. Energiegebruik wordt zo niet alleen goedkoper, maar vooral ook duurzaam, schoner en onafhankelijk van anonieme energieleveranciers.

De toepassing van de Cube is, op dit moment, interessant voor appartementencomplexen en eengezinswoningen die in beheer zijn van woningcorporaties en VVE’s. Het leuke is dat bewoners via een scherm in de centrale hal kunnen zien hoeveel energie er opgewerkt wordt. Real time zien dat je energie en geld bespaart, hoe gaaf is dat?! Bewoners zijn erg enthousiast: “Ik ben 87 jaar oud en heb geen verstand van techniek. De monteurs waren gelukkig heel vriendelijk. Ook vind ik het hartstikke mooi dat de servicekosten omlaaggaan en we nu schone stroom hebben.” Aldus bewoner mevrouw Bongaards.

iwell cube display

Baas B.V. verzorgt voor iwell de plaatsing en installatie van de Cube batterij en het eventuele scherm in de centrale hal. Eind 2019 zijn we een pilot fase gestart en hebben zijn 10 opdrachten uitgevoerd. Inmiddels is de pilotfase afgerond en hebben wij onze bevindingen gedeeld met iwell. Dit jaar wil iwell een kleine 100 systemen plaatsen waarvan Baas B.V. de installatie gaat verzorgen. Een mooie stap waarbij wij als Baas B.V. kunnen bijdragen aan de energietransitie.