Vakschool Noord

Sinds 2022 heeft Baas in Drachten officieel een erkende mbo-opleiding in huis. Vakschool Noord biedt opleidingen tot (eerste) monteur Gas, Water, Warmte en Laagspanningsdistributie aan. Ook veiligheidstrainingen maken deel uit van het lesprogramma.

Opleiden is voor Baas niet vreemd. De locatie in Drachten huisvest sinds 2010 al een Stipel-trainingslokaal voor eigen medewerkers, onderaannemers en collega-bedrijven die er de verplichte vakopleidingen volgen. In 2021 zijn wij als pilot gestart met een aantal geaccrediteerde mbo-opleidingen op niveau 2 en 3 voor Gas, Water, Warmte en Laagspanningsdistributie. Na een geslaagde pilot is Vakschool Noord officieel van start gegaan.  

Leidingen en kabels in een grote zandbak 

In de praktijkruimte van de vakschool kunnen de werkzaamheden van buiten worden gesimuleerd. Leidingen en kabels liggen klaar in een grote zandbak om te worden gemonteerd. Er zijn meterkasten op hoogte en testapparatuur. Bijna alles wat leerlingen buiten op het werk tegenkomen, is in Drachten overdekt te vinden. De realiteit van buiten is binnen nagebouwd. Een tweede ruimte fungeert als theorielokaal. 

Accepteer Advertisement cookies om de inhoud te bekijken.

Bekijk de video van de officiële, feestelijke opening van Vakschool Noord in het bijzijn van collega’s, opdrachtgevers en relaties.

1 dag les, 4 dagen werken

Het is belangrijk dat medewerkers goed opgeleid kunnen starten aan hun loopbaan binnen de ondergrondse infra. Bij Baas hebben we gekozen voor een methodiek die hier zeer goed bij aansluit. De leerlingen in opleiding volgen een bbl-traject: één dag per week les en vier dagen per week aan het werk buiten, samen met een werkplekbegeleider van het leerbedrijf. Na een jaar – en een geslaagd examen – zijn zij monteur of eerste monteur Gas, Water, Warmte of Laagspanningsdistributie.

Veel zij-instromers

Eén voor één zijn de leerlingen zij-instromers, afkomstig uit compleet andere vakgebieden. Veel komen uit de wegenbouw. De leeftijd van de leerlingen varieert: twintigers, dertigers en een aantal die de veertig zijn gepasseerd. 

Veiligheidstrainingen

Er staan bij Vakschool Noord ook veiligheidstrainingen op het lesprogramma, bijvoorbeeld veilig werken langs de weg, BEI- en VIAG-trainingen inclusief examens en BHV. Voor in de nabije toekomst zijn er nog een aantal veiligheidscursussen in ontwikkeling. De opleidingen zijn voor iedereen, ook voor branchegenoten van Baas. 

Het Baas DNA

Het is logisch dat Baas een eigen mbo-opleiding voor monteurs is gestart. We staan voor een enorme uitdaging, de energietransitie. Het net moet niet alleen worden verdubbeld, er moet ook veel vervangen worden. Daar zijn heel veel vakmensen voor nodig: monteurs, uitvoerders, projectleiders. Het beste is om je eigen mensen vakbekwaam te maken. Vakschool Noord is daarom meer dan certificaten en diploma’s. We geven medewerkers ook het Baas-DNA mee.  

Wil je ook een Baas worden? Kijk voor alle mogelijkheden op werkenbijbaas.nl

Contactformulier

Aanvraag(Vereist)

Nieuws & projecten

Nieuws

Ko Noordman: na dertig jaar leermeester eindelijk onze eigen vakschool

Nieuws

Baas start ‘een tikkeltje eigenwijs’ met eigen vakschool