Welkom in de Baas familie – de snoo

Iedere dag werken we bij Baas met meer dan vijfhonderd collega’s aan de Nederlandse infrastructuur. Toch voelt het als familie. Michel en Indy de Snoo zijn zelfs familie: als vader en zoon werken ze dagelijks samen. Michel als senior voorman monteur gas/water, Indy als monteur gas/water in opleiding. Indy: “Samenwerken met mijn vader is ontzettend leuk en leerzaam.”

Michel, jij werkt al dertig jaar bij Baas. Hoe ben je hier destijds terechtgekomen?

Michel: “Via mijn vader. Leren was niet echt voor mij weggelegd, maar met mijn handen werken wel. Daarom vroeg mijn vader, die al bij Baas werkte, of ik niet een dagje wilde meelopen. Zo ben ik dertig jaar geleden begonnen en nooit meer weggegaan. Het grappige is dat het met mijn zoon ongeveer hetzelfde is gegaan.”

Indy: “Klopt! Ik deed een opleiding tot timmerman. Dat was toch niet helemaal mijn ding, merkte ik. Dus toen ik mijn diploma had, begon de zoektocht naar iets anders. Dat viel nog niet mee, tot iemand zei: ‘Is de baan van je vader niet ook iets voor jou?’ Daar had ik niet eerder aan gedacht en ik twijfelde of het bij me zou passen. Maar mijn vader trok me over de streep. Hij stelde voor om een proefperiode te regelen, zodat ik het werk zelf kon ervaren. En dat heeft goed uitgepakt.”

Zeker, want je proefperiode is inmiddels voorbij en je bent bezig met een opleiding tot eerste monteur gas/water via Baas. Hoe vind je dat?

Indy: “Heel leuk. Ik volg sinds januari een tweejarige opleiding, waarbij ik vier dagen aan de slag ben bij Baas en één dag per week naar school ga voor verdieping en theorie. Zo leer ik bijvoorbeeld over het aanleggen en monteren van distributienetten en het afronden en administreren van de werkzaamheden. Én ik kan dat meteen toepassen in de praktijk. Tot nu toe bevalt het erg goed. Ik heb nog wel veel te leren. Maar als ik al een beetje vooruit mag kijken, dan zou ik graag willen doorgroeien binnen Baas.”

Michel: ”Dat komt vast wel goed. Er zijn in elk geval kansen genoeg. Ook aan mij wordt nog altijd gevraagd of ik wil doorgroeien. Voor mij hoeft dat niet, want ik heb het prima naar mijn zin in mijn huidige functie. Maar dat er oog is voor je ambities, is mooi. Het bedrijf stimuleert je echt om het beste uit jezelf te halen.”

“Dat er oog is voor je ambities, is mooi. Er wordt echt gestimuleerd om het beste uit jezelf te halen”

Michel de Snoo, Senior Voorman

Wat bevalt je verder goed aan je werk?

Michel: “De sfeer, zowel tussen de directe collega’s als met de leidinggevenden. Je bent hier geen nummer; er wordt naar je geluisterd en je kan echt jezelf zijn. En met de collega’s is het altijd gezellig. We houden van een lolletje en hebben ook wat voor elkaar over. Iedereen heeft zijn eigen taken en is goed op elkaar ingespeeld. Met sommigen werk ik al twintig jaar samen, dan weet je echt wat je aan elkaar hebt.”

Indy: “Daar sluit ik me helemaal bij aan. De sfeer is fijn en ik ga elke dag met veel plezier naar mijn werk. De manier waarop we als collega’s met elkaar omgaan, is top. Dat maakt het werk niet alleen leuk, het geeft mij ook veel motivatie om m’n werk goed te doen.”

Goed om te horen! Hoe ziet een werkdag er eigenlijk uit?

Michel: “Geen dag is hetzelfde. Het is ook altijd een verrassing wat je onder de grond tegenkomt. De ene keer zijn we met een ploeg van vier man aan het werk bij een nieuwbouwproject in Schiedam en trekken we nieuwe kabels en leidingen. Bij een volgende klus in bijvoorbeeld Delft ligt er al ondergrondse infrastructuur en komt er veel handmatig werk bij kijken. We hebben ook altijd contact met bewoners als we ‘in de sleuf’ aan het werk zijn. Ze zijn niet altijd blij met de werkzaamheden, maar we leggen graag uit wat we doen en dan is er wel begrip.”

“De manier waarop we als collega’s met elkaar omgaan is top. Dat maakt het werk niet alleen leuk, maar geeft mij ook veel motivatie om m’n werk goed te doen.”

Indy de Snoo, leerling monteur gas/water

Indy: “We vertrekken vaak al rond half zes ’s ochtends van huis en maken dan best lange dagen in de buitenlucht. Door weer en wind, het werk gaat altijd door. Dat mijn vader ook mijn leermeester is, bevalt prima. Ik had ook niet anders verwacht, want als we thuis samen aan het klussen zijn, gaat het ook altijd goed. Ik vind het juist fijn dat ik kan samenwerken met en leren van iemand die ik door en door ken. Je kan meer van elkaar hebben en het is gewoon gezellig.”

Gerelateerde nieuwsberichten en projecten

Nieuws

Een carrièreswitch op je 52ste: ‘Mijn eerste klus was vooral kijken’

Nieuws

Samenwerkingsovereenkomst EV-Ready en Siemens Nederland