Groningen binnenstad

Vervangen gasleidingen in de binnenstad van Groningen

Nederland moet in 2050 van het gas af, je hoort het steeds vaker. Voorlopig zijn we nog niet helemaal van het gas af, en daarom moet het gasnetwerk wel betrouwbaar, veilig en duurzaam zijn.

  • Vervangen grijs gietijzeren gasleiding
  • Groningen
  • Enexis

In opdracht van Enexis vervangt Baas, in de binnenstad van Groningen, de grijs gietijzeren leidingen door nieuwe slagvaste pvc-leidingen. Grijs gietijzer is namelijk breukgevoelig en het kan exploderen en lekkages veroorzaken. Door de oude leidingen te vervangen, maken we het gasnet betrouwbaar en veilig voor de toekomst.

Bij het vervangen van een leiding, onderbreken we de bestaande leiding door het zetten van een blaas. Dan wordt de oude lengte gietijzer gesloopt. De nieuwe leiding wordt tegen de bestaande leiding gelegd, dit heet gas meenemen. De buis wordt getest op sterkte en dichtheid. Bij goedkeuring wordt er gas op de nieuwe leiding gezet. Aan het einde van de leiding wordt de leiding ontlucht. Als alles goed is, worden de bewoners overgezet op de nieuwe hoofdleiding.

Wanneer alles weer goed en veilig functioneert, kunnen de bewoners weer gebruikmaken van het gas. Tot slot laten we uiteraard alles weer netjes achter.