Van ontwerp tot uitvoering: Baas helpt elektriciteitsstation vernieuwen

“We hebben Enexis geholpen het station uit te breiden en te verzwaren.”  

Nederlanders gebruiken steeds meer energie, waardoor de druk op het net groter wordt. Daarom moeten netbeheerders, die deze stroom transporteren, hun elektriciteitsstations soms uitbreiden. Zo ook in Coevorden, waar Baas op verzoek van Enexis Netbeheer hielp bij de aanleg, montage en het ontwerp.

Enexis Netbeheer vond in Baas een partner voor de vernieuwing van het elektriciteitsstation in Coevorden. Rudy van der Veen werd hiervoor binnen Baas de projectleider: “We hebben Enexis geholpen het station uit te breiden en te verzwaren. We hebben ruimte gecreëerd voor nieuwe kabels en velden, die we vervolgens hebben aangelegd om meer stroom te transporteren. De bestaande kabels die huishoudens al stroom bezorgden, zijn aangesloten op de nieuwe velden. Uiteraard zonder een wirwar van kabels in de grond.”

Negen kilometer kabels

Enexis vroeg Baas niet alleen bij de uitvoering te assisteren, maar ook bij het ontwerp. Mooi detail daarin is een dam. Baas creëerde de ideale route voor de nieuwe kabels die over een nabijgelegen sloot liep. Daar moest een dam aangelegd worden, waarvoor Baas zelf een vergunning bij het waterschap regelde. Rudy: “We legden ruim negen kilometer nieuwe kabels aan.” De gehele vernieuwing van het station duurde uiteindelijk ruim een half jaar en was voor de tien medewerkers van Baas eind 2021 klaar.

Duurzame energie

Dit nieuwe station Coevorden kan helpen bij de overgang naar duurzame energie, door een grotere belasting van het stroomnet mogelijk te maken. Door de overheidsdoelstellingen voor CO2-afname in 2030 en 2050 is er meer energie nodig uit zonnepanelen en windmolens. Daarvoor is wel steeds meer capaciteit op het net nodig. Uitbreiding van stations als Coevorden kan daarbij van pas komen.

Ontwerp en uitvoering

Wat bij dit project niet onbelangrijk was: Baas heeft ook de oude en vervallen kabels opgeruimd. Hierdoor ontstaat ruimte voor uitbreiding in de toekomst. Zo was Baas op verschillende manieren betrokken bij de vernieuwing van het station door Enexis. Rudy: “We hebben laten zien dat we zowel in het ontwerpen als in de uitvoering een goede partner zijn.”

Heeft u vragen over verzwaring van het elektriciteitsnetwerk? Neem gerust contact op met Rudy van der Veen

Gerelateerde nieuwsberichten en projecten

Nieuws

‘Geduld moet je wel hebben, als werkplekbegeleider’

Nieuws

Op een gezond en vooral veilig 2023