CO2-initiatieven

Deelname aan sector-/keteninitiatieven en ontwikkelingsproject

Baas neemt deel aan meerdere CO2-initiatieven die hierna nader beschreven worden, zoals het initiatief van Croon: “Duurzaam transport bij serviceverlening in een stadse omgeving” en het programma e-Driver van de Verkeersveiligheid Groep Nederland. Baas is ook één van de deelnemers van de Club van 49 en deelnemer van de Green Deal ‘Het Nieuwe Draaien (HND). Verder neemt Baas zelf initiatief voor ‘Inzet 100% elektrisch aangedreven bedrijfswagens’.

Duurzaam transport bij serviceverlening in stadse omgeving

Croon heeft het initiatief genomen om, bij service-activiteiten in stedelijke omgevingen, transport in te zetten dat (bijna) geen CO2-uitstoot* veroorzaakt. In de stedelijke omgeving wordt directe uitstoot veroorzaakt door eigen emissie van de service-auto en indirecte emissie (niet toe te rekenen aan de eigen bedrijfsvoering, dus niet aan de eigen footprint) door het veroorzaken van opstoppingen door inzet van auto’s. Door inzet van vervoermiddelen die zowel geen directe uitstoot* hebben, alsook geen extra belasting op het wegennet veroorzaken, wordt een bijdrage geleverd aan het verminderen van de CO2-uitstoot.

* Bij gebruik van elektrische scooters wordt alleen indirect CO2-uitstoot veroorzaakt voor het laden van de scooters.

Het initiatief

Croon heeft elektrische scooters ingezet bij 50% van haar service-activiteiten in stedelijke omgevingen. Croon heeft een pilot opgezet om ervaring op te doen met deze nieuwe manier van serviceverlening. Croon heeft voor deze pilot de aanschaf van een aantal scooters begroot en haar mensen geïnstrueerd in het omgaan met de scooters en de nieuwe manier van serviceverlening.
De pilot heeft aangetoond dat er per elektrische scooter 300 kg CO2 per jaar wordt gereduceerd.

De deelname aan het initiatief door Baas 

Baas heeft als deelnemende partij in het initiatief een volgende pilot opgezet en zet elektrische scooters in bij werkvoorbereiders in twee regio’s met een sterk stedelijk karakter. Dit zijn de infraregio’s Breda en Rotterdam. Bij de ondergrondse infra-activiteiten die Baas uitvoert, wordt vooraf de situatie op locatie geschouwd. Hierbij gaan werkvoorbereiders nu met een (pool)auto de situatie ter plaatse opnemen.

Het doel van de pilot in dit initiatief is om deze (pool)auto’s te vervangen door elektrische scooters. Voor deelname aan deze pilot heeft Baas B.V. een budget van 10.000 euro vrijgemaakt.

Inmiddels heeft Baas een vier elektrische scooters op diverse projecten ingezet.

Lees meer over dit initiatief op de website van Croon bij > Over ons | CO2 | Reductie initiatieven.

Veilig en duurzaam op weg met e-Driver!

Baas heeft veiligheid en duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Niet alleen op het werk, maar ook onderweg! Daarom bieden we in samenwerking met Athlon het programma e-Driver aan, voor alle werknemers (ongeacht of zij wel of geen bedrijfsauto hebben) en nemen daarmee via Athlon deel aan het initiatief van de Verkeersveiligheid Groep Nederland.

Verkeersveiligheid Groep Nederland

De Verkeersveiligheid Groep Nederland is een kennis- en opleidingsinstituut dat met behulp van training, consultancy en online trainingsapplicaties een bijdrage levert aan een verhoging van de verkeersveiligheid. De innovatie-afdeling van de Verkeersveiligheid Groep Nederland is Invitra. Invitra is verantwoordelijk voor ontwikkeling van de online trainingsapplicaties. De Verkeersveiligheid Groep Nederland is met 85.000 cursisten per jaar marktleider op het gebied van verkeersveiligheidstrainingen voor personenvoertuigen en trainingen voor bedrijfsvoertuigen en het goederen- en personenvervoer (Code 95).

Athlon – partner e-Driver

Ons bedrijfswagenpark is ondergebracht bij Athlon autoleasing. Athlon is naast DNV GL, Achmea en TNO Human Factors partner van Verkeersveiligheid Groep Nederland in het programma e-Driver. Athlon is dé autoriteit op het gebied van autoleasing in Nederland. Daarnaast ontplooit zij al jarenlang innovatieve, duurzame en kostenefficiënte initiatieven op het gebied van mobiliteit. Haar missie: Het leveren van de beste autoleasing- en mobiliteitsoplossingen voor de steeds veranderende behoeften van haar klanten. Athlon zet e-Driver in met als doelstelling veilige en duurzame mobiliteit te realiseren voor haar klanten.

Het initiatief e-Driver

Voor Het Nieuwe Rijden maken wij gebruik van e-Driver. e-Driver is één van de projecten van het programma Het Nieuwe Rijden van het Instituut voor Duurzame Mobiliteit (www.ivdm.nl) en is conform de daarin opgenomen rijstijltips.

Met interactieve online trainingen krijgen medewerkers inzicht in het ontstaan en voorkomen van verkeersongevallen. Bovendien worden medewerkers ondersteund actief om zuiniger te rijden en CO2-uitstoot te verminderen.

Het e-Driver programma werkt op basis van permanente educatie. Iedere 6 weken worden medewerkers uitgedaagd deel te nemen aan een uitdagende competitie, interactieve videotrainingen en kennistesten. Leidinggevenden beschikken over een effectief communicatieplan om de veiligheidscultuur te bevorderen.

Deelname aan het initiatief door Baas

Baas neemt sinds begin 2014 via Athlon actief deel aan het initiatief van de Verkeersveiligheid Groep Nederland en biedt alle werknemers (ongeacht of de medewerker wel of geen bedrijfsauto heeft) de gelegenheid om deel te nemen aan het ‘e-Driver’ trainingsprogramma voor veilige en duurzame verkeersdeelname.

Lees meer over e-Driver op hun website www.e-driver.nl.

Keurmerk Veilig en Duurzaam op weg

Bedrijven die aantoonbaar verbeteringen hebben doorgevoerd met betrekking tot duurzame en veilige mobiliteit komen in aanmerking voor het formele MVO keurmerk ‘Veilig en Duurzaam op weg’. Dit keurmerk toont aan dat bij deze bedrijven procedures zijn geïmplementeerd en activiteiten worden uitgevoerd die bijdragen aan meer verkeersveiligheid en duurzaamheid.

Sinds juli 2015 is Baas B.V. in bezit van het keurmerk ‘Veilig en Duurzaam op weg’ niveau 2 voor de inspanningen die het bedrijf sinds de introductie van e-Driver verrichtte. Met een deelnamepercentage van 54% aan e-Driver bereikten de deelnemers in de eerste 14 maanden al een schadereductie van 18% en brandstof- en CO2-reductie van 3,9%.

Zie ook de referentie van Baas B.V. op de site van e-Driver en op de site van Verkeersveiligheid Groep Nederland.

Deelnemer Club van 49

In januari 2020 is Baas toegetreden tot de Club van 49, een netwerk van bedrijven dat zich actief inzet om de emissie van broeikasgassen in 2030 met 49% te reduceren.

Leden van de Club wisselen kennis en ervaringen uit en onderzoeken hoe deze 49% reductie tevens is door te vertalen in de bedrijfsketen.

Wat is de Club van 49?

De Club van 49 is een initiatief van Leo Smit, CO₂-specialist en oprichter van SmartTrackers. Leden van de Club zetten substantiële stappen om hun CO₂-footprint met 49% te reduceren. Ze focussen zich hierbij met name op maatregelen die verspilling tegengaan.

Speerpunten

De Club van 49 is in 2019 gestart met drie speerpunten:

  1. Langzamer rijden (een kruissnelheid van 100 in plaats van 120 km per uur betekent circa 45% CO₂-reductie).
  2. Minder energie verspillen in gebouwen dankzij slimme automatisering. Lees meer
  3. Het elektriciteitsnet beter in balans brengen. Lees meer

Deze oplossingen bieden een grote kans om tegen lage kosten een aanzienlijke CO₂-reductie te realiseren.

Leden van de Club van 49 richten zich op één of meerdere van deze thema’s. SmartTrackers voorziet deze leden vervolgens van concrete tips en oplossingen om tot 49% CO₂-reductie te komen.

Lees hier de thema’s die Baas aanspreekt en oppakt.

Het Nieuwe Draaien – Green Deal 203

Sinds 11 april 2019 is Baas toegevoegd als deelnemer aan de Green Deal Het Nieuwe Draaien (HND).
In de grond-, weg- en waterbouw, de bouw en de agrarische sector worden grote hoeveelheden brandstof verbruikt door mobiele werktuigen. De werktuigen zijn goed voor 8% van de totale Nederlandse CO2-verkeersuitstoot, 12% van de NOx-uitstoot en 8% van de fijnstofemissie.

Partijen die de Green Deal Het Nieuwe Draaien (HND) ondertekenden willen deze uitstoot met 10% beperken.

Ontwikkelingsproject CO2-reductie

Baas B.V. neemt initiatief ‘Inzet 100% elektrisch aangedreven bedrijfswagens’ 

Onder het motto ‘CO2-reductie: Nú doen, Baas Groen!’ brengt Baas het gemeenschappelijke belang van CO2-reductie onder de aandacht en laten we zien hoe wij hiermee omgaan.

Van onze CO2-uitstoot in 2015 had ons wagenpark met 91,1% het overgrote aandeel. Voor de hand liggend om in het wagenpark te investeren om onze CO2-emmissie te reduceren. Tijd om eigen initiatief te nemen.

Elektrisch vervoer 

Elektrisch rijden voor personenauto’s is eerder geïnitieerd. Het initiatief van Baas gaat verder en bestrijkt de 100% elektrisch aangedreven bedrijfswagens.

Vanuit het masterplan ‘Van 0 naar 100% elektrisch’ doen wij vanaf juli 2017 met drie volledige elektrische Renault ZOE’s ervaring op met 100% elektrisch vervoer. De eerste stap naar 100% elektrisch vervoer binnen Baas.

Onze eerste drie elektrische poolauto’s
De eerste volledige elektrische auto’s worden als poolauto’s ingezet bij het hoofdkantoor in Capelle aan den IJssel, de vestiging Drachten en bij Telecom & Installaties op het Airport Businesspark Lijnden bij Luchthaven Schiphol. Deze 100% elektrische personenauto’s zijn als pilot ingezet.

Elektrisch vervoer in opmars
De verwachting is dat de batterijkosten tussen nu en 2030 77% goedkoper worden*. De hoeveelheid aanbieders van elektrische personenauto’s wordt de komende jaren veel ruimer en laadvoorzieningen krijgen een steeds grotere dekking. Baas verwacht ook dat het aanbod en kwaliteit van elektrische bedrijfswagens de komende tijd toe zal nemen.

*Bron: Bloomberg New Energy Finance

Pilot 100% elektrisch aangedreven bedrijfswagens 

De volgende stap is de inzet van 100% elektrisch aangedreven bedrijfswagens met grijze kentekens. In de tweede helft van dit jaar wordt een Renault Kangoo Z.E. ingezet bij ons bedrijfsonderdeel Infra Noord-West en als de Renault Master Z.E. beschikbaar komt zullen wij deze ook direct inzetten. De verwachting is dat dit model eind 2017 / begin 2018 op de markt komt.

De nieuwe Kangoo Z.E. en de Renault Master Z.E. hebben beiden een actieradius die voldoen om in het werkgebied Fryslân mee aan de slag te gaan.

Ook deze twee volledig elektrische aangedreven bedrijfswagen worden als pilot ingezet. Het uiteindelijke doel is dat we voldoende ervaring opdoen om als Baas van 0 naar 100% elektrisch te gaan. Dit sluit aan bij de transitie die in de energiemarkt gelijktijdig gaande is.

De benodigde laadpalen, van EV-Box op locaties worden in ‘eigen’ huis door het bedrijfsonderdeel Telecom & Installaties geïnstalleerd. Baas is erkend EV-Box partner installateur.

Op de hoogte blijven? Schrijf je nu in op onze nieuwsbrief.