Op een gezond en vooral veilig 2023

Na een welverdiende winterstop, draait Baas weer op volle toeren. Het is mooi te zien met hoeveel passie iedereen weer aan het werk is gegaan. Er is ook genoeg te doen. Was 2022 het jaar waarin we succesvol waren met het winnen van grote aanbestedingen, 2023 wordt het jaar van implementatie van die nieuwe contracten.

Bij de uitvoering van al het werk dat op ons afkomt, is een waarschuwing op zijn plaats: de veiligheid blijft altijd vooropstaan. Hoe belangrijk dit is, bleek nog pasgeleden. Eind 2022 hadden we een groot incident, waarbij enkele collega’s brandwonden opliepen. Het drukte ons met onze neus op de feiten: wanneer is het veilig genoeg om je werk te doen? En blijven we onder de hoge druk van ons werk wel echt scherp op die veiligheid?

Ons werk is mensenwerk en waar mensen werken, worden fouten gemaakt. Maar als iemand een fout maakt en heeft het net geen gevolgen, dan is het risico dat we snel weer overgaan tot de orde van de dag. Maar zo gaan we voorbij aan waar het werkelijk om gaat: de veiligheid van onszelf en onze collega’s en het onderzoeken van de dieperliggende oorzaken van zo’n incident. Vaak is het een kwestie van mazzel hebben dat het net weer goed gegaan is.

En dat betrek ik ook op mezelf en het management van Baas. Wij moeten ervoor waken dat we onze mensen niet overbelasten. Onze medewerkers hebben de neiging zich 110 procent in te zetten. Doe je dat structureel, dan loopt het risico op fouten steeds verder op. Dan nemen we net iets minder vaak de tijd om de voorbereiding helemaal goed te doen, dan nemen we even niet dat stapje achteruit om te reflecteren en onze rust te pakken. Het is de taak van de leidinggevenden om erop te letten dat we dat wél doen.
Dat betekent wel dat we moeten weten wat er speelt en daarover met elkaar in gesprek komen. Ik noem dat onze sociale veiligheid. Niet alleen let je op de werkplek op, je geeft het ook aan als je merkt dat het werk te veel wordt. Durf op de stopknop te drukken en hardop de vraag te stellen: zijn we nog wel goed bezig? We hebben maar één lijf en we willen allemaal ’s avonds thuis aan de eettafel aanschuiven en de kinderen op bed leggen. Stel dat ene lijf dus niet in de waagschaal.

Mijn oproep voor het nieuwe jaar is eenvoudig: spreek je uit. Trek aan de bel als je iets ziet of als je in je eigen werk merkt dat je minder scherp bent. Die oproep doe ik ook naar alle andere bedrijven in onze sector om net zo voorzichtig om te springen met het allerbelangrijkste dat we hebben: onze mensen. Ook wij kunnen op de stopknop drukken als er irreële eisen aan het werk gesteld worden, als we harder moeten lopen dan onze mensen aankunnen. Met elkaar kunnen we waarborgen dat ieder van ons ’s avonds veilig en voldaan thuiskomt.

Op een mooi, gezond en vooral veilig 2023.

Pieter Elzinga – algemeen directeur Baas

Gerelateerde nieuwsberichten en projecten

Nieuws

‘Geduld moet je wel hebben, als werkplekbegeleider’

Nieuws

Aanleg infrastructuur waterstofwoonwijk in Wagenborgen in volle gang