Gezamenlijk een verschil maken

Iedereen in ons land merkt het: de prijzen blijven maar stijgen. De inflatie is hoog, waardoor de vaste kosten, zoals de energierekening, hoger zijn dan ooit tevoren. Veel mensen staan voor onzekere tijden en komen misschien in moeilijkheden. En natuurlijk kunnen wij niet alles oplossen, maar we laten onze mensen ook niet vallen.

De stijgende kosten vormen een groot en urgent probleem. Een probleem dat niet ‘even’ op te lossen is. Je kunt dan denken: wat kan ik nou voor verschil maken? Maar ik kan en wil niet lijdzaam toezien. Daarom maken we dit jaar nog een gebaar naar onze mensen als tegemoetkoming in de vaste lasten.

Voor de ene collega is dat misschien niet echt nodig, voor de andere is het te weinig. Die gedachte is voor mij vooral een oproep om te blijven zoeken naar passende manieren om onze mensen te helpen. Met elkaar kunnen we deze zware tijd het hoofd bieden. Binnen Baas en ook binnen onze samenleving. Landelijk probeert de politiek de pijn te verzachten en wij zorgen er binnen het bedrijf ook voor dat mensen er niet alleen voor staan.

Ik vind het volstrekt logisch dat we dit doen. Ik wil dat mensen zich thuis voelen bij Baas. En ik vind dat wij als bedrijf er voor onze medewerkers moeten zijn. In goede én in slechte tijden. Wij hebben onze mensen keihard nodig om succesvol te zijn en te blijven. Alleen al daarom helpen we elkaar binnen Baas – niet voor niets een van onze kernwaarden. Ik denk echter dat deze mensgerichtheid binnen de gehele sector een leidraad moet zijn. Als sector moeten we niet alleen zakelijk ambitie tonen. We moeten ook ambitie tonen als het gaat om de ontwikkeling van ons moreel besef.

Doen we de dingen die goed zijn voor onze mensen, voor de mensen die in de problemen zitten, voor de mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt en voor een duurzamer milieu? Het zijn vragen waar we niet meer omheen kunnen. Dus moeten we als sector de handen ineenslaan en actief laten zien dat wijzelf een moreel kompas hebben.

Natuurlijk nodigen onze opdrachtgevers ons uit om ver vooruit te kijken en dwingen ze ons zo om onszelf te blijven ontwikkelen op het gebied van sociaal ondernemen. Maar ik vind dat de motivatie van binnenuit moet komen. We moeten blij zijn met alle ambitieuze doelen die opdrachtgevers ons stellen, omdat we zélf verder willen ontwikkelen. Omdat we zélf vinden dat we mensgericht willen zijn.

Het bedrijfsleven is uiteraard een belangrijke radar in de Nederlandse economie. We kunnen met de overheid samen optrekken om mensen die in moeilijkheden komen te helpen. Maak daar gebruik van, we doen het met elkaar. Oplossen kunnen we het probleem misschien niet, maar we kunnen wel een helpende hand bieden. Niet als doekje voor het bloeden, maar om de last letterlijk te verlichten.

Mijn inzet, jouw inzet voelt misschien als een druppel op een gloeiende plaat. Maar duizend druppels hebben effect. Dus doe het wel, maak je hard voor datgene wat jij belangrijk vindt. Dan maken we gezamenlijk wel degelijk een verschil.

Pieter Elzinga – algemeen directeur Baas

Gerelateerde nieuwsberichten en projecten

Nieuws

Een carrièreswitch op je 52ste: ‘Mijn eerste klus was vooral kijken’

Nieuws

Samenwerkingsovereenkomst EV-Ready en Siemens Nederland