‘Geduld moet je wel hebben, als werkplekbegeleider’

Het kan niet anders of z’n eigen entree bij Baas moet Danny Bennink hebben geïnspireerd negen jaar later ‘werkplekbegeleider’ te worden. ‘Ik had nul bagage. Maar ik ben heel goed opgevangen.’ Tegenwoordig vangt hij zelf monteurs in opleiding op: mbo’ers die vier dagen in de week praktijkuren maken en één dag naar school gaan. Het is een rol die hij graag erbij doet, als leidinggevend monteur laadinfra. ‘Ja, ik heb als monteur werk zat. Maar ik vind het superleuk om gemotiveerde mensen het vak te leren’, zegt hij over zijn motivatie.

Als er in de jaren 2008-2015 geen crisis was geweest, stond Danny Bennink nu misschien wel te sleutelen aan een elektrische auto. Het toeval wil dat z’n huidige functie er niet eens ver vandaan ligt: laadpalen installeren. ‘Ik was automonteur, tot de crisis kwam. En toen was er in één keer vrij weinig te doen in de autowereld. Ik moest helaas ook opstappen. Zo ben ik bij Baas terechtgekomen.’

Zijn eerste functie bij Baas is óók een monteursfunctie, in de aanleg van glasvezel. Wat nu een officieel traject is, monteurs in opleiding begeleiden, was in 2013 ook al goed ingevuld herinnert Danny zich. ‘Ik had nul bagage. Maar ik ben heel goed opgevangen. Ik ben gelijk met een ervaren monteur meegegaan. Hij heeft mij alle kneepjes van het vak geleerd.

Gemotiveerde mensen

En weer twaalf jaar later is hij ook degene die nieuwkomers in het bedrijf wegwijs maakt. ‘Geef het door’ heet het interne traject om mbo-leerlingen een vliegende start te geven, aan de hand van ervaren collega’s. Het is een extra taak, maar wel één die veel voldoening schenkt constateert hij op een maandagmorgen in de keet. ‘Ik heb werk zat bij Baas, maar het is superleuk om gemotiveerde mensen het vak te leren. En de mensen die binnenkomen zijn zeker gemotiveerd. Op dit moment is er een serieus tekort aan monteurs. We verwelkomen nieuwe mensen met sterk uiteenlopende achtergronden: van een chef-kok tot een doktersassistente.’

Rustig van start met een leerling

Als leidinggevend monteur heeft hij de supervisie over één vaste collega en de onderaannemers bij een project. ‘Het ligt maar net aan het project hoe groot het team is.’ Kan hij elke mbo-leerling het vak leren? Danny: ‘Zolang mensen gemotiveerd zijn en echt willen leren komt het wel goed. Waar je begint, ligt aan hun achtergrond. Negen van de tien keer ben ik er zelf bij. Ik ga altijd rustig van start, maar na een jaar moet je er wel zelf staan. Maar je hebt gelijk, niet iedereen heeft de capaciteiten om monteur te worden. Als iemand het echt gaat proberen, dan hebben ze vaak snel genoeg in de gaten dat een baan in de techniek het wel of niet gaat worden.’

Cursus gevolgd

Ook Danny zelf heeft moeten leren voor zijn rol als werkplekbegeleider. ‘Ik heb er een cursus voor gevolgd. Het is heel leerzaam, vooral hoe je mensen het beste kunt benaderen. Als je jaren in de techniek werkt zoals ik zijn heel veel dingen vanzelfsprekend. Een ander die net komt kijken moet eerst nog even acclimatiseren.’

Hij geeft een voorbeeld uit eigen praktijk. ‘In de techniek weet je wat een kitspuit is en hoe zo’n ding werkt. Ik vroeg een keer een leerling of hij even iets wilde afkitten. Die keek mij aan alsof hij een koe zag vliegen. Geduld moet je wel hebben, als werkplekbegeleider.’

Wil je ook werken bij Baas? Kijk voor onze vacatures op werkenbijbaas.nl

Gerelateerde nieuwsberichten en projecten

Nieuws

Op een gezond en vooral veilig 2023

Nieuws

Aanleg infrastructuur waterstofwoonwijk in Wagenborgen in volle gang