Energietransitie vraagt breder opleiden

Al 100 jaar ontwerpen, bouwen en onderhouden wij de slimme boven- en ondergrondse energie- en data-infrastructuur van Nederland. Vanuit onze expertise kunnen wij echt ons steentje bijdragen aan de energietransitie. Dit vraagt om het breder opleiden van personeel. Recent vertelden twee collega’s over onze praktijkervaringen aan Wij Techniek.

Baas brengt nieuwe energie. Met deze belofte laten wij zien klaar te zijn voor de energietransitie. Maar het slaat ook op de belofte die wij aan onze medewerkers doen. Ontwikkelen en klaar zijn voor de toekomst gaan bij Baas hand in hand.

Hoe bereidt Baas zich met zijn mensen voor op de Energietransitie?

Klumpers: “Wij realiseren de infrastructuur voor energie, water en data. Dat is grotendeels ondergronds dus vaak onzichtbaar. Toch is het heel belangrijk, want het is voor iedereen fijn dat je thuis of onderweg bijvoorbeeld je telefoon kan opladen. Vanuit onze expertise kunnen wij echt ons steentje bijdragen aan de energietransitie. Om daar klaar voor te zijn, werken we op de afdeling Strategie & Innovatie dagelijks aan vernieuwing. Vanuit deze aparte afdeling investeert Baas in innovatie, door mensen in staat te stellen daar hun dagelijkse focus op te mogen hebben en echt aandacht te hebben voor waar we naartoe gaan met de techniek, de markt en het bedrijf.

Wat betekent dat voor het opleiden en ontwikkelen van mensen?

Moerman: “Er ontstaat een kleine switch: monteurs die nu bijvoorbeeld data doen, worden opgeleid tot E-monteurs. Ook de monteurs gas, water en data gaan meer over elektriciteit leren. We willen onze medewerkers meer allround opleiden om voorbereid te zijn op wat komen gaat.”

Klumpers: “De techniek vraagt daar ook om. Bijna alle nieuwe technieken hebben een stevige E-component. Waterstof bijvoorbeeld, een techniek en energiebron die in opkomst is, maar nog niet zo groot in Nederland en wel een serieuze kans biedt. Om waterstof te realiseren maak je gebruik van een electrolyzer, waarbij de kennis van elektrotechniek essentieel is.

Lees het hele interview met Esther Klumpers, Programmamanager op de afdeling Strategie & Innovatie, en Caroline Moerman, coördinator van de vakopleidingen, op de website van Wij Techniek.

Gerelateerde nieuwsberichten en projecten

Nieuws

Gestuurde boring op het Malieveld voor glasvezelverbinding

Nieuws

Installatie van publieke laadpalen door Baas voor CPO’s