Het gaat in Wagenborgen om het eerste waterstof woonproject van Nederland in een jaren 70 woonwijk. Met deze pilot in een oudere woonwijk doen we, samen met bewoners en de deelnemende partijen, ervaring op hoe we woningen met behulp van waterstof het beste kunnen verduurzamen, waarbij we zoveel mogelijk gebruikmaken van de bestaande gasleidingen.
Het gebruik van waterstof voor het verwarmen van bestaande oudere woningen is een techniek die wereldwijd nog in de kinderschoenen staat. De woningen worden voor aanvang van de aanleg van de waterstofleiding geïsoleerd tot energielabel niveau B. De woningen worden verwarmd met een hybride warmtepomp. Deze hybride warmtepomp draait zoveel mogelijk op duurzaam opgewekte stroom en op koude momenten wordt waterstof gebruikt. De woningen krijgen zonnepanelen en de bewoners gaan koken op inductie. Het project wordt daarnaast mogelijk gemaakt door een lokaal agrarisch bedrijf, waar de waterstof wordt geproduceerd en opgeslagen. Met dit project doen de deelnemende partijen essentiële ervaringen op voor de energietransitie.
De bewoners die meedoen aan WaterstofWijk Wagenborgen maakten op 1 juli, tijdens een bewonersmarkt, kennis met waterstof en de deelnemende organisaties. Vanwege corona verliepen alle bewonerscontacten over het project tot nu toe digitaal of telefonisch. Eindelijk konden de deelnemende organisaties de bewoners ontmoeten en met hen ‘face to face’ in gesprek gaan over het project. Meer dan de helft van de bewoners bezocht de markt.
Lees hier het hele persbericht.