Eerste snellader geïnstalleerd bij 24-uurs distributeur Van den Haak TransMission

‘Samen met Baas hebben we het ontwerp voor het laadstation gemaakt en gekeken naar de beste locatie op het terrein van Van den Haak TransMission.’

Luuk Laponder, Van Dijk Energy

Wel of niet investeren in elektrisch vervoer? Het is een vraag waar veel logistieke bedrijven nog geen helder antwoord op hebben. Bedrijven die al voorsorteren op zero-emissiontransport, experimenteren voorzichtig met één of twee trucks. Zoals Van den Haak TransMission in Geldermalsen. De eerste elektrische Renault D-truck rijdt al, een tweede volgt in maart. En op het terrein van de distributeur staat sinds kort een Siemens Sicharge D 240 kW laadstation, die uitgebreid kan worden tot 300 kW. De snellader is geïnstalleerd door Baas.

‘Nee, ook wij zijn geen early adopters in elektrische mobiliteit. Maar we zitten wel in de groep die er net achter zit’, zegt Derk van den Haak, directeur van Van den Haak TransMission, een tranportbedrijf dat actief is in dag- en nachtdistributie. Op 18 november vorig jaar werd de eerste van twee elektrische trucks afgeleverd, een primeur voor het bedrijf in Geldermalsen. ‘We weten dat elektrificatie eraan komt. Daarom willen we er ervaring mee opdoen voor de toekomst. Hoe ga je zo’n elektrische vrachtwagen inzetten? Hoe kun je het meest efficiënt laden? Hoe ga je de technische infrastructuur regelen? Net als de rest van Nederland hebben wij een aansluiting die te licht is. Daar kunnen we op de lange termijn niet mee door, die moet verzwaard worden.’ Wel heeft Van den Haak TransMission al eerder geïnvesteerd in de installatie van 2870 zonnepanelen, goed voor een eigen jaarlijkse opbrengst van 800.000 kWh. Die moeten straks – deels – de elektrische vrachtwagens van stroom gaan voorzien. Ook de inzet van drie elektrische bestelbussen staat nog in de planning, waardoor de elektrische vloot groeit naar vijf eenheden (op een totaal van 55).

Keuze voor elektrische vrachtwagens en laadinfra

De keuze voor de Renault D Electric was voor Van den Haak logisch: “We hebben een sterke relatie met Van Dijk Trucks in Culemborg.  Van den Haak: ‘We hebben al heel lang een relatie met Van Dijk Trucks. Voor ons bedrijf werkt dat prima. Er zijn ook wel andere fabrikanten bezig met de productie van elektrische vrachtwagens, maar de levering was niet altijd zeker.’ Daarna resteert nog de selectie van een leverancier voor de technische infrastructuur, het snellaadstation. ‘We hebben leveranciers geselecteerd op basis van prijs en kwaliteit, voor zover wij dat zelf konden beoordelen. Met name het servicenetwerk is voor ons doorslaggevend. Er bleven twee partijen over. We hebben uiteindelijk voor Baas gekozen, omdat onze truckleverancier Van Dijk Trucks goede ervaringen had opgedaan met de Sicharge D van Siemens die Baas levert. We willen uit de discussie blijven of het aan de auto of aan de lader ligt, als er storing is. Nu nemen we alles bij één partij af: vanuit de dealer kan ook service geleverd worden. Baas heeft het laadstation geïnstalleerd. En dat is keurig verlopen.’

Van Dijk Energy en Baas: een sterke samenwerking

Dat zit zo. Truckleverancier Van Dijk heeft met Van Dijk Energy een gespecialiseerde dochter in huis, die transportondernemingen ontzorgt richting zero-emissievervoer. Het was ook Van Dijk Energy dat in 2024 als eerste in Nederland een Sicharge D laadstation (400 kWh) liet installeren – niet toevallig bij Van Dijk Trucks. En Siemens Nederland en Baas werken weer nauw met elkaar samen bij het aanbieden van integrale concepten voor laadinfrastructuur. Van Dijk Energy heeft goede ervaringen met Baas, zegt accountmanager e-mobility Luuk Laponder. ‘Om de korte lijnen en het persoonlijk contact. Baas werkt ook met snelle responstijden als er iets is. Samen met Baas hebben we het ontwerp voor het laadstation gemaakt en gekeken naar de beste locatie op het terrein van Van den Haak TransMission.’

Baas: integrale oplossingen voor laadinfrastructuur

Met een aanpak van advies tot en met onderhoud heeft Baas inmiddels een stevige voet aan de grond in logistiek Nederland. Baas onderscheidt zich met integrale oplossingen voor laadinfrastructuur. Energiemanagement is er een belangrijk onderdeel van in een tijd van netcongestie. Het eigen Energie Management Systeem garandeert efficiënt laden, ook bij piekbelastingen. Het systeem maakt daarbij gebruik van lokaal opgewekte energie, zoals eigen zonnepanelen. Onderdeel van het dienstenpakket is ook een scan van de energiesituatie van nu en over een aantal jaren. Wachten op netverzwaring bij bedrijven die worden geraakt door de netcongestie is daardoor niet nodig, claimt Baas.

Wat maakt de aanpak van Baas uniek?

  • Eén aanspreekpunt voor het volledige laadproces, van advies tot installatie en beheer.
  • Efficiënt laadbeheer via een eigen Energie Management Systeem (EMS), dat optimaal gebruikmaakt van lokaal opgewekte energie en netcongestie minimaliseert.
  • Toekomstgerichte energiemanagementstrategie, waarbij bedrijven worden geholpen om hun laadcapaciteit slim op te schalen zonder direct afhankelijk te zijn van netverzwaring.
  • Duurzame en kostenefficiënte oplossingen die bijdragen aan een CO₂-neutrale logistiek.

Met deze aanpak helpen wij bedrijven, zoals Van den Haak, niet alleen met de overstap naar elektrisch rijden, maar ook met het toekomstbestendig maken van hun energie-infrastructuur.

Wil je meer weten over laadoplossingen, zoals een snellader? Neem contact op met Michael Bekkers.

Gerelateerde nieuwsberichten en projecten

Nieuws

Energieoplossingen en laadoplossingen voor de recreatiebranche

Nieuws

Tevredenheidsonderzoek 2025: Samenwerking met leveranciers en onderaannemers