Baas B.V. onderdeel van consortium voor ontwikkeling en aanleg innovatieve infrastructuur BSD

Je staat er niet dagelijks bij stil, maar boven en onder de grond ligt een complete infrastructuur van wegen, kabels en leidingen. Ook in Brainport Smart District (BSD) moet deze infrastructuur aangelegd worden, om zo onder meer verkeer, energie, water en data van A naar B te verplaatsen in de wijk en de ambitieuze doelstelling van de slimste wijk waar te kunnen maken. Na een aanbestedingsprocedure is een consortium van de organisaties KWS, Baas B.V. en Spectral als winnaar uit de bus gekomen. Zij gaan, samen met bewoners, kennisinstellingen, overheden en andere partners aan de slag met de aanleg van de innovatieve infrastructuur in BSD.

Op vrijdag 16 juli ondertekenden wethouder Cathalijne Dortmans samen met Eric Vugs (directeur KWS Infra Eindhoven), Tom Westra (oprichter en directeur Spectral) en Ron van Baal (regiodirecteur bij Baas B.V. Infra Zuid) de overeenkomsten. Het consortium, dat onder de naam KBS opereert, gaat deze zomer al starten met het ontwerpen en realiseren van de innovatieve infrastructuur in BSD. KBS kwam na een aanbestedingsprocedure als beste uit de bus. Het consortium toonde duidelijk aan ervaring te hebben met de gewenste, interactieve en participatieve aanpak van BSD. En deze aanpak ook te omarmen.

Aan de slag in een bouwteam

KBS, BSD en diverse andere partners uit de quadruple helix gaan nu samen verder in een bouwteam. “De komende maanden gaan we in werkgroepen direct aan de slag, waarbij ook de (toekomstige) inwoner betrokken wordt”, vertelt Eric Vugs namens KBS enthousiast. “In de werkgroepen gaan we op zoek naar hoe het optimale energiesysteem, watersysteem, data infra en mobiliteitssysteem voor de woonwijken van de toekomst eruit moet zien. We zoeken naar antwoorden op vragen als: ‘Hoe ziet het slimme energienet eruit? Komt er een apart grijswatersysteem? Hoe richten we mobiliteitshubs optimaal in? Kunnen we de lantaarnpalen gebruiken als plek voor slimme sensoren?’. Allemaal voorbeelden van het soort vraagstukken dat hier aangepakt zal worden.” Naast BSD en KBS zullen universiteiten, diverse overheden, waterschappen, Brabant Water, Enexis, Fontys, bewoners en de veiligheidsregio deelnemen aan de werkgroepen.

Leren voor de toekomst

Het op deze manier volledig gezamenlijk ontwerpen en realiseren van innovatieve, private infrastructuur is uniek. “We verwachten dat dit ertoe leidt dat we hier, in BSD, de nieuwe norm voor bijvoorbeeld het energiesysteem en watersysteem van de toekomst kunnen stellen. Door het samen te doen, laten we zien dat we ook aan procesinnovatie doen in onze slimme wijk”, vult wethouder Cathalijne Dortmans aan. Het doel is duidelijk te krijgen waar de huidige wet- en regelgeving knelt en betere oplossingen bedenken om zo de ambitie om de slimste wijk te worden waar te maken. Het eerste resultaat van de inspanningen van het bouwteam wordt aan het einde van het jaar zichtbaar, als gestart wordt met de bouw van de eerste 52 tijdelijke woningen in BSD.

Over Brainport Smart District

Brainport Smart District wordt een slimme woon- en werkwijk waar de stedenbouwkundige omgeving is ontworpen in samenhang met nieuwe technologieën voor digitalisering, vervoer, gezondheid, energieopwekking en –opslag en circulair bouwen. De bewoners spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling van hun eigen leefomgeving. De wijk wordt een real-life proeftuin (living lab) voor de ontwikkeling van nieuwe systemen, processen en diensten die hun toepassingen vinden bij de herontwikkeling van bestaande wijken, op een wijze die onze planeet niet verder belast, vervuilt of uitput. Brainport Smart District wordt gerealiseerd in Helmond, in Brandevoort. De gemeente Helmond, de provincie Noord-Brabant, de Technische Universiteit Eindhoven, de Universiteit van Tilburg en Brainport Development hebben in 2018 de Stichting Brainport Smart District opgericht (en nemen daaraan deel) om de beoogde innovaties te realiseren.

Gerelateerde nieuwsberichten en projecten

Nieuws

Welkom in de Baas-familie: Thijs en Tommie Udink

Nieuws

‘Ik ben bij Baas gebleven om het sociale aspect’