Ingang Cars Jeans Stadion

ADO Den Haag klaar voor de toekomst

Bij het Cars Jeans Stadion van ADO Den Haag heeft Baas, in samenwerking met Alfen, een energiesysteem opgeleverd dat een laadplein, energieopslag en duurzame productie met elkaar combineert.

  • Cars Jeans Stadion
  • Den Haag
  • mei 2018

Het dak van het stadion van ADO Den Haag was reeds voorzien van zonnepanelen. Hierbij hebben wij 10 Alfen-laadpalen met 20 laadpunten voor elektrische auto’s geïnstalleerd. Door het gebruik van een grote batterij, geplaatst door Alfen, kan de overdag geproduceerde zonne-energie 's avonds worden gebruikt, wanneer dit het hardst nodig is. Bijvoorbeeld om het stadion te verlichten en het toenemende aantal elektrische voertuigen van de bezoekers op te laden.

Laadpalen en Baas bus bij Cars Jeans Stadion Den Haag

Batterij

Om elektrisch rijden echt duurzaam te maken, moet de elektrische energie niet worden opgewekt in kolen- en gascentrales. Een duurzaam alternatief in de vorm van zonne-energie en wind is de oplossing, maar niet altijd beschikbaar. Grote batterijen maken het mogelijk om energie tijdelijk op te slaan en te gebruiken wanneer nodig. Door eigen duurzame energie op te slaan in batterijen en het verbruik op elkaar af te stemmen ontstaat er een balans in het energiesysteem.

Naast de aansluiting van de laadpalen hebben we de elektrische verdeler aangesloten in het stadion en een glasvezelverbinding aangelegd tussen de batterij, verdeler en het laadstation. De gerealiseerde smart grid oplossing bij het stadion laat de toekomst van de energiemarkt zien, waarin sturing van vraag en aanbod steeds belangrijker is. Wanneer een groot aantal voertuigen op hetzelfde moment en op dezelfde locatie aansluiten om op te laden wordt de druk op het netwerk verminderd.

Baas B.V. gaat uit van deze energiebalans oplossing door met klanten te kijken naar hun totale energievraagstuk. Dat begint met het meten van het energieverbruik, om goed inzicht te krijgen. De plaatsing van zonnepanelen is samen met het plaatsen van een batterij opslag en het integreren van laadpalen voor elektrisch vervoer onderdeel van de oplossing.

Duurzaam comfort, daar zorgen wij samen voor.

Batterij Alfen
Kabels Cars Jeans Stadion
Monteur Baas in Cars Jeans Stadion
Dak zonnepanelen Stadion
Contactpersoon
Specialist Energietransitie Jeroen de Jong

Heeft u een vraag over dit thema?

Neem gerust contact op met Jeroen de Jong