Collega Baas Wouter Sales Engineer T&I

5 vragen aan sales engineer Wouter

Lievelingseten: hertenbiefstuk, op moeders wijze bereid

Vakantiebestemming: China

Kantoordrankje: koffie zwart

  • Capelle a/d IJssel
  • Bij Baas sinds augustus 2017
  • Sales Engineer

1. Wat houdt jouw werk in?

Ik ben de eerste sales engineer bij Baas. De functie kan ik daardoor nog in hoge mate zelf samenstellen. Wel moet ik kijken welke route we gaan bewandelen. Welke behoeften zijn er? Welk type werk en welke type klanten willen we?
Mijn dagelijkse werkzaamheden bestaan voornamelijk uit klantcontact, zowel telefonisch als projectbezoeken. Ik spreek met klanten over hun behoeften. Het maakt niet uit of dat nou een glasvezelring of een elektrotechnische installatie is. Vervolgens stellen we een offerte op en een (engineering) adviesplan. Ook ondersteun ik projectleiders bij klantbenadering en hun vragen.

2. Waar word je blij van in jouw werk?

De veelzijdigheid. Ik kan ’s ochtends in de auto stappen en mij afvragen wat ik die dag op de planning heb staan en aan het einde van de dag denken “zo, wat heb ik allemaal gedaan?” Puur omdat de dag dan zo divers is geweest. Het gaat van links naar rechts.
Ik haal voldoening uit goede klantgesprekken. Offertes voorleggen aan externe opdrachtgevers en de bevestiging krijgen dat wat ze op papier lezen ook daadwerkelijk is wat ze willen, daar word ik blij van.

3. Wat zeg je over Baas tegen familie en vrienden?

Dat het een mooi bedrijf is met veel lange dienstverbanden. Baas is een bedrijf dat in transitie is, van pure infra naar ook elektrotechniek en oplossingen voor de energietransitie en slimme samenleving. Ik heb een hoop lol met collega’s en er heerst een open cultuur. Er zijn hier niet veel hindernissen in het uitvoeren van je werk.

4. Hoe word je succesvol in de functie van sales engineer?

Door samenwerking. Als we een goede klik creëren tussen projectleiders en de sales engineer of calculators en we samen goede plannen bedenken, schrijven en naar de klant brengen. Als de plannen namelijk via projectleiders naar externe klanten gaan, is dat veelal via een warme hand. Soms bezoek ik ook met projectleiders nieuwe klanten, waarbij ik het commerciële stuk voor mijn rekening neem en de projectleider de vakinhoudelijke kwesties of werkwijzen behandeld. Ook moet je altijd eerlijk zijn. Als je niet jezelf bent kom je nergens. Je moet het gewoon zeggen wanneer je dingen niet begrijpt en fouten moet je toegeven. Daar kom je uiteindelijk het verst mee.

5. Welke vooropleiding heb jij in the pocket?

Allereerst heb ik een agrarische opleiding gevolgd, want ik wou laborant worden. Heel mijn familie doet iets met commercie en ik wilde iets anders. Op televisie zag ik toentertijd iets met een laboratoria en ik dacht “Al die proefjes, dat is leuk! Als het fout gaat staan je haren overeind.” Ik had er een kinderidee bij. Zonder verdieping ben ik de opleiding gaan volgen, maar dan kom je erachter dat je 15 jaar moet studeren om de urine van je oma te mogen onderzoeken. Toen ben ik toch maar de opleiding Commerciële Economie gaan volgen. Via stage kwam ik erachter dat ik babbelen en zaken doen leuk vind. Vervolgens verschillende branches uitgeprobeerd, maar techniek vind ik erg boeiend door de vooruitgang en innovaties. Het gaat zo hard, dat vind ik gaaf.