5 vragen aan - Evert van der Meij

5 vragen aan leerling monteur Evert

Quote: ‘Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan"
Lunch van vandaag: 4 boterhammen met pasta

  • Lijnden
  • Een Baas sinds oktober 2018
  • Leerling monteur

 

Vraag van collega Romy:

Wat heeft jou doen beslissen om van werkvoorbereider naar monteur over te stappen en hoe gaat Baas hier mee om?

Dit is onderdeel van mijn leertraject. Op dit moment volg ik de HBO-opleiding Elektrotechniek waarbij ik 2 dagen in de week naar school ga en 3,5 dag bij Baas werk. Ik heb eerst 3 maanden als werkvoorbereider gewerkt en nu alweer 6 maanden als leerling-monteur. Als ik aangeef dat ik voldoende ervaring heb opgedaan in een bepaald vakgebied ga ik samen met mijn begeleider kijken naar een volgende stap. Er is vooraf geen leerplan opgesteld. 

1. Wat houdt je functie in en wat maakt deze bijzonder?

Als leerling-monteur ben je echt onderdeel van het team. Samen met de andere monteurs was ik het afgelopen half jaar verantwoordelijk voor het aansluiten van de elektra-, data- en brandmeldinstallatie. Wij trekken kabels van de groepenkast naar de stopcontacten of als voeding voor de verlichting. De datakabels trekken we vanaf de patchkast naar de desbetreffende data-aansluitingen en voor de brandmeldinstallatie trekken we kabels waar we de rookmelders, handmelders en slow whoops (sirenes) op aansluiten. Vanaf volgende week ga ik met een monteur mee die onder andere storingen oplost, installaties aanpast of uitbreidt en verschillende soorten apparatuur (zoals een brandmeldcentrale) programmeert. Het leuke van dit werk lijkt mij dat er meer afwisseling in zit en meer uitdaging om bijvoorbeeld de storing op te lossen. 

2. Wist je vroeger al dat je van techniek je werk wilde maken?

Ik was wel altijd geïnteresseerd in techniek. Op mijn 10e was ik al lampjes aan het aansluiten. De eerste jaren op de HAVO was ik in vrije uren vaak te vinden in het technieklokaal. Zo heb ik een elektrische fiets gemaakt van een motor van een kolomboor.

3. Wat heeft jou de afgelopen tijd beziggehouden?

Ik ben bezig geweest met de bouw van een 3D printer met behulp van een Arduino. Ik had op YouTube een filmpje gezien en dacht dat ik dat zelf ook wel kon. Via internet heb ik de spullen besteld en ben ik gaan bouwen. Nu is hij klaar en hij lijkt te werken. Het plastic heb ik nog niet maar de printkop warmt op en de printer maakt de juiste beweging van de vorm die ik op mijn laptop heb ingesteld.

4. Wat is het belangrijkste dat je in de afgelopen maanden hebt geleerd in je werk?

De omgang met mensen. Er is een verschil in de omgang tussen de monteurs en de collega’s op kantoor. 

5. Wat is het beste advies dat je ooit hebt gekregen?

Dat was het advies van een collega, “Als je dingen doet, doe het dan op je eigen manier”. Dit typeert de cultuur van Baas. Je krijgt de vrijheid om de opdracht uit te voeren, zolang het maar veilig gebeurt.